0

Avengers: Age of Ultron (2015)

De films die Marvel heeft uitgebracht vanaf Iron Man 3 maken onderdeel uit van wat de studio zelf ‘Phase Two’ noemt. Deze Phase zal eindigen na de Ant-Man verfilming en heeft ondertussen al best wat fijne dingen opgeleverd. Hoogtepunten voor deze jongen waren reveals in Winter Soldier, Iron Man 3 en de geslaagdheid van de Guardians. Mijn verwachtingen voor het Avengers vervolg waren dan ook best hooggespannen; zou deze titel de zogenoemde Cinematic Marvel Universe weer een niveau hoger tillen en echte verrassingen bieden? Het gaat tenslotte om de Avengers. De vlaggenschip-titel! Dit moét wel dik gaan worden… toch? De praktijk valt helaas tegen. Het doet pijn in m’n nerd-hart om verder te typen. Kort door de bocht; Age of Ultron is redelijk geslaagd als avondje blockbustery entertainment, maar wat mij betreft faalt de film als onderdeel van het Marvel totaalpakket.

Wots de diel
Age of Ultron (AoU) begint met het afhandelen van de losse eindjes die voortkwamen uit Cap 2, oftewel de laatste weerstand van Hydra onder leiding van Baron von Strucker effe flink curbstompen en Loki’s gestolen staf, euh, terugstelen. Dit gebeurt in het fictieve en verder nooit eerder gebruikte land Sokovia (was het in de Marvel setting al bestaande Symkaria niet goed genoeg of zo?), waar Pietro en Wanda Maximoff in aanraking komen met de Avengers. Deze geen connectie met Magneto of mutants hebbende tweeling heeft een hekel aan één van de Avengers en hun plan voor gerechtigheid zal een domino effect hebben dat uiteindelijk de hele planeet in gevaar brengt.
De bron van al dat gevaar is de metalen meneer wiens naam zo prominent in de titel voorkomt: Ultron! Voor comic fans ongetwijfeld een oude bekende, een robot die ontwikkeld is door founding Avenger en algemene punching bag Hank Pym (die in de Ant-Man film door Michael Douglas wordt gespeeld) en die de mensheid wil vernietigen omdat nah ja waarom ook niet weetjewel. Deze filmversie krijgt een andere ontstaansgeschiedenis, maar het resultaat is alsnog hetzelfde. Kill all humans, baby! In theorie alllemaal prima. De praktijk? Ehhhhh.

Te veel!
Met een duur van 140 minuten zou je denken dat er genoeg ruimte is om wat dikke actie voor te schotelen zonder de balans tussen karaktermomenten en plot development in de war te gooien. Maar AoU wil gewoon te veel, en het eindresultaat voelt hierdoor te chaotisch en rommelig.

Zo zijn er maar liefst 6 uitgebreide action set pieces; scènes die los staan van elkaar en voornamelijk bedoeld zijn als showcase voor explosies, achtervolgingen en stunts. Van de openingsscène waarin we de Avengers los zien gaan op Hydra in een winterig bos tot een brute showdown tussen twee zwaargewichten in Afrika en de (altijd uitgerekte) final battle. Maar goed, AoU heeft er dus 6, en da’s pretty crazy. Ter vergelijking; de eerste Avengers film had 3 grote actiescènes en 2 kleintjes. Omdat AoU nóg meer actie wil bieden, heb je het na een tijdje wel gezien. De hele climax van de film verliest daardoor aan kracht, en dat is echt niet het enige probleem.

Met een titel als Age of Ultron zou je denken dat de villain de focus krijgt, maar dit blijft beperkt door de introductie van de tweeling Wanda & Pietro, geneticus Helen Cho (die zo obviously rondhangt met de Avengers omdat ze later noodzakelijk is om plot moment X te bereiken) en een heel nieuw character op 2/3e van de runtime. Een paar characters uit andere films zoals Dr. Selvig en Falcon zijn geinig om terug te zien maar voegen zo weinig toe dat hun aanwezigheid meer als een contractuele verplichting voelt.
Vooral The Vision  krijgt veel te weinig aandacht en zijn powers worden niet eens echt duidelijk in de film. Geen tijd voor uitleg, want we moeten door naar de volgende actiescène.

Die focus op actie is jammer, ook al zitten deze scènes best goed in elkaar. Het zijn juist de momenten waarop de characters ‘out of costume’ met elkaar rondhangen die ik interessanter en vermakelijker vond. Kunnen we niet een hele film lang gewoon halfdronken superheroes op een feestje met elkaar zien chillen? Begrijp me niet verkeerd, ik denk ook ‘fuck yeah’ als ik Hulk door een gebouw gemept zie worden. Maar het zijn de rustige momenten zoals een kijkje in Hawkeye’s privéleven die de film juist wat karakter geven. Heyy, speaking of karakters…

Te weinig Age en Ultron in Age of Ultron!
Serieus. Een betere filmtitel zou ‘Avengers: A Few Days of Ultron Doing Stuff’ zijn geweest. Ik kan mijn punt helaas niet maken zonder spoiler-territorium te betreden. See you on the flipside!

Hey, welkom in de exclusieve SpoilerClub! Dus, juist, Ultron. De keuze om James Spader de voice acting te laten doen was zeker terecht; gecombineerd met de kleine personality quirks van Ultron levert dat een prima eindresultaat op. De manier waarop Ultron ontstaat is dan weer kort door de bocht en er is te weinig voorwerk gestopt in Stark’s motivaties om ineens een wereld-reddende AI te willen bouwen. En waarom Wanda Maximoff haar mentale voodoo op Stark gebruikt is sowieso vaag. Zodat hij bang kan worden voor de toekomst? En Ultron gaat bouwen, waar Loki’s staf toevallig cruciaal voor is? Ughh. Het was beter geweest als Ultron een project van Stark was waar al lange tijd aan werd gesleuteld. Helaas bestaan er geen Iron man films waarin zoiets al gehint kon word-ohhhwacht.
That reminds me, ik haat het wanneer scriptschrijvers A.I. niet slim genoeg maken. Waarom saboteert Ultron niet alle technologie die de Avengers gebruiken? Of gebruikt hij het juist tegen hen? Waarom legt hij internet/ de wereld niet lam? Kleine moeite. Waarom zorgt Ultron niet voor backups van zichzelf, en waarom weten de Avengers zo zeker dat ze alle drone units in de final battle hebben uitgeschakeld?

Ultron valt in de reguliere movie-villain-val, en mag daardoor net slim genoeg zijn om één film lang een licht obstakel te worden voor de hoofdpersonen. Het valt me tegen dat Ultron geen grotere dreiging is gemaakt die technologie fatsoenlijk benut, al is het alleen maar om het conflict tussen Ultron en Stark interessanter te maken. Al met al te veel gemiste kansen en slordigheden. Sloppy. Bij een 2e Avengers film, waarbij genoeg geleerd zou moeten zijn van de zwakste punten van alles wat daarvoor kwam, vind ik het een beetje matig dat we niet meer dan een half doordacht plotje krijgen voorgeschoteld dat netjes op te lossen is voor de eindcredits langskomen.

Te weinig innovatie!
De structuur van de film is eigenlijk een kopie van de vorige Avengers titel. Beginnen met een focus op elk individueel character (in AoU gebeurt dit in de openings scène door elk lid van het team een spotlight moment te geven), wéér een mind control element dat zorgt voor conflicten binnen het team, Hulk vormt opnieuw een bedreiging voor zijn teamleden, wéér een zoektocht naar Loki’s staf, wéér een Hulk die een monoloog van een vijand bruut onderbreekt , om uiteindelijk toe te werken naar een act 3 climax waarin we wéér een horde met faceless entities als tegenstand voorgeschoteld krijgen die een stad bedreigen. Ook eindigt de film min of meer hetzelfde, met alleen  een ‘team B’ aan Avengers dat nu beschikbaar blijft als voornaamste verschil. Dat is niet genoeg, damnit!

Als je het mij vraagt is Winter Soldier de standaard van wat een Marvel film kan bereiken qua voorwaarts momentum. Dikke actie, grounded in reality, en reveals die ook echt een effect hadden op alles wat daarna zou komen. AoU speelt het in vergelijking constant op safe. Characters die ontzettend veel potentie hebben (*kuch*BaronStrucker*kuch*) zijn niet meer dan kleine drempeltjes op weg naar het volgende doel.

Het gevoel bekroop me dat bij voorbaat nauwkeurig is vastgelegd wat wel en niet mocht gebeuren in deze titel. Dat is begrijpelijk, aangezien Marvel voor de komende 270 jaar al precies heeft bepaald wat er wanneer gaat gebeuren, maar het voelt daardoor allemaal een beetje… te berekend. En big surprise, studio executives en regisseur Whedon hadden meningsverschillen over bepaalde scènes in de film. Niet gek dat Age of Ultron dus soms wat schizofreen lijkt. Goddamnit.

AoU2

Positief
Allrighty! Dat bevatte meer gezeik dan een plastuittest. Maar het is niet allemaal negatief hoor. Even wat pluspunten op een rijtje om toch nog positief af te sluiten:

– Avengers downtime was cool. De personages een beetje relaxed zien rondhangen en ouwehoeren met elkaar? Kan er geen genoeg van krijgen.
– Cast was cool. Dit was verwacht, maar toch fijn om te zien. De acteurs ende -trices doen hun ding nog steeds prima, en ik vond het prettig dat er meer aandacht was voor de minder flashy characters zoals Hawkeye en Widow.
– Dikke actie. Elke keer dat we dingen zien ontploffen, langszoeven of we weer dat ‘alle Avengers knokken samen terwijl de camera om ze heen draait’ shot krijgen veranderde ik even in het 12 jarig mannetje dat ik ooit was met simpele behoeften en geen zorgen over het heden. Ook al is er te veel actie, spectaculair is het wel.
– Crossovers. Het blijft gaaf om b.v. Falcon en War Machine rond te zien hangen met de rest van de cast. Dat ze daarna voornamelijk op de reservebank mogen zitten is dan weer jammer.
– Humor. Misschien niet altijd even gepast, maar de film staat bol van de quirky opmerkingen en bijdehante zingers. I laughed.
– Hints naar meer. Een paar geinige namedrops en hints naar aankomende Marvel films. Wakanda? Andy Serkis in de Black Panther film straks als muthafukkin’ KLAW??  Woop woop!
– Post-main-credits scène. Het voelt als een moment dat op geen enkele manier logisch voortvloeit uit de film zelf, maar goddamn als ik niet als klein schoolmeisje zat te kirren in m’n bioscoopzitje.

Dus ja… Age of Ultron. Best wat goede losse momenten omringd door gemiste kansen. Als je Marvel-film-moe aan het worden bent gaat AoU je mening niet veranderen. Als je niets meer wenst dan Avengers fun en dikke actie zit je hier prima. Maar als comicfan die verrast wil worden en op z’n minst niet meer van hetzelfde wil kan ik deze film niet meer dan een mager zesje geven. Als dit een strip was, zou ‘ie niet in mijn ondertussen uitpuilende comics-kast komen te staan. Hmmm… net als de in 2013 uitgekomen Age of Ultron comic dus. Die was ook verre van relevant voor de big picture. Shit! Nou lijken de films een keer op de comics, is het wéér niet goed!

avatar geschreven door op 8 mei 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :