0

World of Warcraft: Looking For Group

lfg2Het is alweer enige tijd dat de nieuwste expansion Warlords of Draenor uit is van de succesvolle MMORPG World of Warcraft. En zoals elk ander expansion-jaar of met elke release van weer een Hearthstone uitbreiding, betekende dat hysterisch gegil in huize Clavin. Vooral (nee echt!) door partners die creditcards verstoppen en bankpasjes blokkeren om zich ervan te verzekeren dat die maandelijks geldverslindende hobby niet weer ervoor zou zorgen dat diverse incassobureaus de keukenkastjes kwamen leeghalen. Honestly, who needs aardbeienjam? Maar soms. Heeeeel soms. Is er ineens iets leuks dat niets kost. Zoals Blizzard’s documentaire Looking For Group, die eind vorig jaar werd uitgebracht. Echt. Kost niets.

Draait om de miljoenen…

Looking For Group draait om het verhaal en de duizenden, nee, miljoenen mensen achter World of Warcraft. Hoe ze begonnen van een klein bedrijfje dat gewoon een coole game wilde maken omdat ze zelf Everquest zo awesome vonden, tot het gigabedrijf dat het nu is. Spelers van het eerste uur zullen dan ook smullen bij de aanblik van de oorspronkelijke landkaarten voor de eerste versie van WoW, vol niet bestaande dungeons als Dragon Isles en oude modellen voor de draak Onyxia of het originele ontwerp voor de befaamde paladin Uther. Of de vele verhalen over hoe naïef sommige zaken in het begin werden aangepakt rondom bijvoorbeeld eenmalige events, waar – hoe vreemd – dan plotseling miljoenen spelers op af komen, met rokende servers tot gevolg. Veel aandacht dus voor een kijkje achter de schermen bij Blizzard. De immense serverparken, de grootte van het bedrijf in diverse flats gecentreerd rondom een bruut standbeeld, en mijn favoriet, het Global Network Center waar de game werd gemonitord op externe aanvallen en hacks, en dat doet aanvoelen als een soort defensie controle centrum vol schermen gericht op de wereld en waar de bommen vandaan komen.

lfg1.. Spelers

Maar we zien niet alleen hoe professioneel Blizzard games maakt en miljoenen uit mensen perst. Er is veel aandacht voor de community van spelers, de obsessieve storynerds op nerdconferences, cosplay van gamepersonages tot the fat evil guy uit South Park’s persiflage, en al die mensen die komen vertellen hoe ontzettend veel de game voor hen betekent. Hoe de game een uitweg bood uit een traumatische situatie. Hoe ze hun soulmate vonden ermee. Het leukste is echter om te zien hoe die spelers zo ook hun invloed hebben op de ontwikkelaars. Bijvoorbeeld door de interactie op de jaarlijkse Blizzcons of via fan-made films die de developers weer prikkelen om nog een stap verder te gaan. Het is best gaaf om te zien hoe een computergame vol elfjes en tovenaars bioscopen vol weet te krijgen om enkel de trailer van de nieuwe expansion te zien. Dat is natuurlijk ook weer niet zo heel gek, aangezien Looking For Group heel goed laat zien dat elke speler met zijn groep unieke ervaringen weet te scheppen binnen de game. De een houdt bubbelbadfeestjes met groepsgenootjes in een bron, de ander koestert dierbare herinneringen aan het samen neerhalen van die ene epic boss en weer iemand anders maakte met zijn zoontje samen kampvuurtjes in WoW. Het brengt nét dat stukje extra ervaring en immersion die je aan een game weet te binden en het een onvergetelijke ervaring maakt die je een leven lang bijdraagt. En dus worden de Blizzcons jaarlijks populairder en blijft WoW voorlopig onverslaanbaar.

De keuken van moeder MMORPG

Looking For Group is een fraai inkijkje geworden achter de schermen bij het grootste MMORPG bedrijf ter wereld en zijn spelers. En dat is leuk. Want Blizzard blijkt meer dan een creditcardafschrift en boordevol enthousiaste geeks te zitten. De community blijkt ook meer divers dan ‘enkel’ nerds. Het zijn dingen waar je niet altijd bij stilstaat tijdens het spelen. Tegelijk is LFG wel een beetje een ongebalanceerde docu zonder aandacht voor minpunten aan WoW, en voelt het ook wel meteen alsof ik in mijn speelperiode toch veel gemist heb door nooit een Blizzcon te bezoeken. Misschien moet dat nog eens worden rechtgezet. Maar waar is nou mijn bankpasje gebleven?

avatar geschreven door op 19 mei 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :