0

Batman: Arkham City comic book

arkhamcitycomic1Het is geen geheim dat ik ’s avonds wanneer de zon onderga, mijn slobbertruien voor capes en maskers verruil. Al hebben de overburen me recent wel vriendelijk verzocht of ik dan liefst wel de gordijnen dichtdoe tijdens mijn slingertochten aan de schemerlampen in kostuums die – naar hun mening – niet helemaal dekkend meer zijn. I’m just big-boned! Het zijn spieren! Echt. Maar goed. Af en toe geef ik dan gehoor, hou mijn kleren aan en speel Batman gewoon op de pc. Het fantastische Arkham Asylum of zijn opvolger Arkham City. Wat echter altijd meteen opviel, is dat Arkham City nogal merkwaardig begint, en het duurt even voor je doorhebt wat er nou precies aan de hand is. Helemaal vreemd is dat niet. In Arkham City zijn de villains losgelaten in een afgesloten stuk wijk van Gotham. Er zijn muren rondom de wijk opgetrokken, en het is dus feitelijk een big-ass gevangenis. Hoeveel criminelen hebben ze eigenlijk uberhaupt in die stad? Oh ja, en Bruce Wayne wordt in die gevangenis gedropt, waardoor al snel de vleermuis van villain naar villain fladdert.

Bed, bad en wijk

Het is echter nogal een stap van de afgesloten kliniek naar een hele wijk vol supervillains, en hoewel ook Arkham City weer een puike game is, roept dat begin toch wat vragen op. De belangrijkste werden gedicht in deze digitale comic die zich qua verhaal tussen de twee games bevindt. In vijf issues worden een aantal afzonderlijke verhaallijnen gevolgd. Zo ontdekt Bruce Wayne dat Quincy Sharp het op hem gemunt heeft, de directeur van Arkham Asylum die het dankzij zijn – ahem – inzet de crisis daar wist te beteugelen, het nu tot burgemeester had weten te schoppen. Mogelijk op advies van een derde partij overigens. De Joker, die zichzelf eerder in een ketel toverdrank heeft laten vallen, heeft daar nu nog last van, maar bij het horen van de bouw van Arkham City, is hij één van de eerste die niet ontsnapt, maar juist moeite doet om er in te breken om er als eerste zijn stekje te kunnen kiezen. Maar ook Two-Face en the Penguin worden gevolgd in hun pogingen om een stukje van de wijk de hunne te maken.

arkhamcitycomic2Gimmick of noodzakelijke brug tussen de games?

De verhalen zijn van Paul Dini, een oudgediende in de Bat-franchise (bijv. Batman The Animated Series), en vormen dus een welkome brug tussen de games. In aangenaam tempo neemt hij de lezer mee in de verwikkelingen rondom de verschillende personages. Het tekenwerk is helaas een beetje hit and miss. De ene keer ziet het er strak en gelikt uit, maar bij sommige issues voelen de personages toch wat gimmicky en iets te ‘komisch’ aan. Het geeft soms de comic een lichtere toon dan je van de games gewend bent, en dat is even wennen. En zorgt ervoor dat de stijl niet heel consistent is over de verschillende issues heen. Natuurlijk geeft Arkham City’s comic maar een deel van de puzzel. De rest moet ofwel in de game zelf ontrafeld worden, of kun je mogelijk vinden in de andere serie (wat, ja, I know, nog meer!) Batman Unhinged of de papieren comic Arkham City die in nagenoeg dezelfde tijdsperiodes afspelen. Het geeft de games in ieder geval een extra laag, en het is leuk om je wat meer in de backstory te kunnen verdiepen. In het bijzonder die stukjes die in de game misschien niet meteen duidelijk waren, al dan niet bewust omdat er iets voor de comics moest overblijven. Gaaf dat een game rondom een comic book character ook weer zo liefkozend wordt ingebed in diezelfde comic wereld. Geen (boy) wonder dat zo’n breed publiek van comic-geeks tot fervente gamers, hun batarangs zo graag in deze game zetten.

avatar geschreven door op 5 juni 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :