0

Star Trek Rivals

Het is waar, Star Trek is het kryptonite van menig redactielid op Dorkside. Zodra Gene Heisenbergy’s nieuwe imperium een nieuw blauw lichtje aanprijst, zuigt die vermaledijde onzichtbare tractor beam ons als lamme muggetjes met redshirts richting dodelijk UV-licht. En hoe vaak we inmiddels al ook onze vingertjes naar hebben verbrand aan halfslachtige shooters, strategy games of andere online troep, must…. neem… een … kijkje… To boldly go where normal gamers avoid like the plague. Maar noem het andere toverwoord, ‘kaartspel’, en ja hoor, salaris alweer weggebeamd.

Cardsss, my precious…rivals1

Star Trek Rivals is een simpel online kaartspelletje voor twee personen. Elke kaart bevat een karakter of ruimteschip uit het Star Trek Universum. Van Spocks, Tribbles, tot Defiants. Het spelprincipe is simpel. Om beurten leggen spelers ergens een kaart op het speelveld (negen lege hokjes). Aan de rand van elke kaart staat een getalletje. Wanneer jouw kaart een hogere waarde heeft dan zijn buurman, verover je die kaart. Heeft die overgenomen kaart een hogere waarde zijn dan zijn buren, dan neem je die kaarten ook over. De speler die aan het eind van het potje de meeste veroveringen heeft, wint. Potjes duren niet langer dan een paar minuten.

Retro huisstijl

De interface is sober maar overtuigend in de Star Trek huisstijl. Strakke lijnen. Veel rood en blauw, futuristische lettertypes, en herkenbare geluidjes. En, het werkt prettig op mobile devices zoals op de iPad. Je speelt dus eenvoudig vanaf de bank of in de bus dus even een potje tussendoor. Maar Star Trek heeft een reputatie op het gebied van gesuikerde flutgames, en dus moest de franchise wel iets verzinnen om succes in de weg te laten staan. En inderdaad, dat is weer gelukt. Zo mikte het development team kennelijk op een mix tussen Hearthstone en Wordfeud. Hoewel een potje dus heel snel valt te spelen, werd ervoor gekozen om de optie te laten dat spelers een uur over hun beurt mogen doen. Met andere woorden, je start een game op en vervolgens is het wachten tot je rivaal zijn zet doet. Dat werkt prima als de spelersbase miljoenen telt. Maar in het geval van Star Trek Rivals trof deze reviewer bij het opstarten van verschillende games ofwel voortdurend dezelfde tegenstanders, ofwel vlogen er digitale bushes over het scherm en werd er niemand gevonden. Dus de groep spelers lijkt nog niet groot genoeg voor een dergelijke opzet.

Beware of the Romulans!

Nog hinderlijker is de Romulan van dienst, free-to-play. Dagelijks krijg je een gratis kaartje, zodat je als nieuwe speler snel ook wat ‘betere’ kaarten in je decks krijgt. Wil je er meer? Beam us your dollars! Er zijn wat geinige opties om je tegenstanders te sarren, zoals een phaser waarmee je de waardes van zijn kaart kan afschieten of een transporter waarmee je een kaart kan verplaatsen. Coole game mechanic. Gebruiken? Set your wallet on stunning! Wil je in plaats van een standaard deck je eigen deck gebruiken? Credit is futile. Star Trek Rivals heeft dus in essentie alle ingrediënten in handen voor een leuk, snel kaartspel tussendoor. Eén, waar je met de juiste opzet best wat centjes in zou hebben gestoken voor de aanschaf van teveel boosterpacks. Dat net zo lekker tussendoor zou spelen als pakweg Wordfeud of Hearthstone. Ware het niet dat er te gretig op je beurs wordt geaasd en de turn-based opzet het spelplezier nogal tempert. Een schrale troost, de Star Trek franchise was ditmaal met Star Trek Rivals dichtbij een succesvolle game? Dus misschien de volgende keer? Toch? Ja. Vast wel. Ik trek mijn redshirt alvast weer aan.

avatar geschreven door op 24 juni 2015

Reageer

Anti-Spam vraag :