0

Best Worst Movie (2009)

Stel, je trekt met wat vrienden op een melige vrijdagavond wat verkleedkostuums aan van wat monsters, zombies en teenage mutant turtles. De film zet je op Youtube, want ja, vrijdagavond kende ook enige alcoholische versnaperingen en van het een kwam het ander. En jaren later, als je reeds een respectabele mid-life-crisis aan het ontwikkelen bent, wordt je gevraagd voor een panel van Comic-Con omdat jouw filmpje wereldwijd inmiddels een schare cult-followers heeft gekregen. Toch is dit zo ongeveer wat de sympathieke tandarts George Hardy overkwam. In 1990 speelt hij in een B-film, Troll 2. Een film waarin hij zijn familie probeert te redden van een groep goblins. Goblins die de familie in planten willen betoveren om daarna op te peuzelen. Het namelijk vegetarische goblins. Om even het niveau van de film verder te duiden, er is geen Troll 1 en eigenlijk zit er dus ook geen troll in Troll 2. Maar goblins. Dusss….

bestworstmovie1De schimmel op het celluloid

Al snel staat de film te boek als de slechtste film ooit gemaakt. En gek genoeg, trekt dat dan weer kijkers die wel eens willen zien wat nou de grootste drol in het riool van de filmindustrie is geweest. In de documentaire Best Worst Movie worden cast en regisseurs nog eens bezocht om hun ervaringen op te tekenen. En die blijken zeer positief. Ok, de tandarts had het spelen in Troll 2 erg lang geheim kunnen houden en ook één van de actrices blijkt niet direct te staan popelen om aan de documentaire mee te werken. En tja, Oscars zaten er niet in, maar de film blijkt een hit in het cult-circuit en tot op de dag van vandaag zijn er regelmatig goedbezochte screenings van Troll 2 en de dvd verkoopt nog steeds. De acteurs blijken een levendige band met de fans te onderhouden, ook al is hun carrière in de filmindustrie een vroege dood gestorven.

Tragisch trots

Alleen de regisseur, die nog altijd geen woord Engels lijkt te spreken twintig jaar na dato (één van de problemen tijdens het filmen, zo blijkt) is bitter teleurgesteld in het succes van Troll 2. Dat hij de Oscars is misgelopen, is iets wat hij maar moeilijk kan verkroppen. Troll 2 was namelijk een serieuze aanklacht tegen ontwikkelingen in de maatschappij, en zowel kijkers en critici konden niet door de huisvlijt-grimage heen kijken. We hebben het overigens over grimage waarbij vergeleken Star Trek’s aliens zouden overkomen als miljoenen verslindende, geperfectioneerde CGI-wonderen in plaats van als rubberen trekzakken. De hilarische goblin-maskers zien er letterlijk uit als roze vuilniszakken met grote gaten voor de ogen van de acteur bijvoorbeeld waar wat haren ruw op geplakt zijn. Af en toe is het wel wat pijnlijk, zoals wanneer Hardy op een comic-con niet herkend wordt. Nergens. En gaat bedelen of niemand zijn handtekening wil.

Best Best Worst Movie Docu?

Al met al is Best Worst Movie een hartverwarmende documentaire over de slechtste film aller tijden en zijn charmante hoofdrolspeler. De docu laat zien hoe zelfs pus uit een filmblik nog mensen kan verbroederen en mensen plezier kan geven. En dat weten een hoop middelmatige films dan weer niet te bereiken. Waar was ook weer mijn Frankenstein uniform? Hips.

avatar geschreven door op 5 januari 2016

Reageer

Anti-Spam vraag :